
İçeriğinde bol miktarda Protein bulunduran, ve tüketildiğinde vücudun bu proteini rahatlıkla kullanabildiği balık, Omega-3 yağ asitleri bakımından da zengindir. Bununla birlikte pek çok vitamin; ve minerale sahip olan balığı saklama koşulları, faydalarından maksimum düzeyde yararlanabilmek adına doğru şekilde sağlanmalıdır. Peki balık nasıl saklanmalı, balık nasıl muhafaza edilir? Yazımız içerisinde sizlere bu soruların yanıtlarından söz edeceğiz; siz de haftanın iki günü mutlaka balık yiyerek, sağlıklı içeriğinden yararlanmalısınız…
Balık Nasıl Muhafaza Edilir?
Balık Nasıl Saklanmalı?
• Bu anlamda ilk olarak, ne kadar balık tüketecekseniz o kadar almanız nerilir. Çünkü balığı saklama koşulları doğru şekilde sağlanamazsa, balık kokar, bozulabilir. Balığın faydalarından yararlanmak bir yana, ondan zatar görebilirsiniz.
• Mevsimin kış olduğu zamanlarda, eğer balık açıkta kalacaksa, bir gün boyunca 20 derecede bozulmadan kalabilir. Ancak yaz aylarında kesinlikle balığı dışarda bırakmamanız gerekir.
• Balık eğer 3 gün içerisinde tüketilecekse, 5 dereceye ayarlı buzdolabında, ağzı kapalı olmak kaydı ile saklama kabında bekletilebilir. İki hafta sonraki kullanımlar için, 0 – 5 derece arasında ayarlı, çok performanslı olmayan buzluklarda saklanabilir. Ama eğer balığı bir kaç ay sonra tüketecekseniz, ve bunun için saklamanız gerekiyorsa, profesyonel bir derin dondurucunun içerisinde, balığı dondurarak saklamanız gerekmektedir.
• Eğer balığı donduracaksanız, içini temizlemeli; ama yıkamak için kesinlikle tatlı su kullanmamalısınız. Temizlediğiniz balığı tuzlamalı; ve bu şekilde tazeliğini korumasını sağlamalısınız. Ardından buzdolabının içinde, soğuma etkisi fazla olan bir bölümde balığı bir kaç saat soğutmalı, sonrasında da derin dondurucuya atmalısınız. Bir derin dondurucuda balık varsa, o derin dondurucunun şoklama fonksiyonunu aktif etmeniz gerektiğini de belirtmeden geçmemeliyiz. Balığı ambalajlamak için olabildiğince, yağlı kağıt kullanıp, sonrasında da poşete sarmanız önerilmektedir.
• Bir balık eğer derin dondurucuda saklanacaksa, ne kadar saklanabileceğini, balığın boyutu belirler. Küçük balıklar 3 ay kadar özelliklerini koruyabilirken, bu süre daha büyük balıklar için 6 aya kadar çıkabilir.
• Dondurulmuş olan balıkları çözdürüp, sonrasında yeniden donduramazsınız. Bu nedenle, balıkları, yiyebileceğiniz kadar parçalara ayırıp dondurmanız önerilmektedir.
• Dondurulmuş balıkların çözdürülmesi için, derin dondurucudan alıp buzdolabına koymalı, burada çözülmesini beklemelisiniz.
Bir yanıt bırakın